Fysiotherapie

Ademhaling

Heb jij een te snelle ademhaling? Doe de test!

In het vorige bericht heb je kunnen lezen dat een snelle, hoge ademhaling, klachten aan nek, schouders en armen kunnen geven. Maar wat is nou een snelle ademhaling?

Doe de test! Meet hoe vaak je ademt per minuut. 1 ademhaling is een in- en een uitademing.

De normwaarden:

6 x per minuut = uitstekend.

12-14 x per minuut = gemiddeld.

>18 x per minuut = te hoog.

Aan de slag om een rustige, lage ademhaling te krijgen?

Doe ademhalingsoefeningen: Ga liggen op de rug, de knieƫn gebogen en de voeten plat op de grond. Leg de handen op de onderbuik. Adem via de neus in 3 a 4 sec. in en adem via de neus of mond in 6 a 8 sec. uit. Tijdens de inademing beweegt de buik naar voor en tijdens de uitademing beweegt de buik weer terug. Pas deze oefening toe 5 minuten voordat je gaat slapen. Je lichaam ontspant zich, waardoor je vaster en dieper slaapt. Focus ook eens op deze buikademhaling tijdens het ochtendritueel. Wanneer je de ochtend start met een buikademhaling heeft dit positieve effecten voor de rest van de dag.