Wat is fascia?

Fasciatherapie is een behandelmethode binnen de fysiotherapie. Maar wat is fascia? Het lichaam bestaat uit botten, spieren, zenuwen en organen. Bindweefselvliezen verbinden al deze structuren aan elkaar. Een ander woord voor deze bindweefselvliezen is fascia. Tussen deze vliezen zit een vloeibare gel. De gel maakt het mogelijk dat spieren soepel langs elkaar kunnen bewegen.

Oorzaak van klachten

De gel die zich tussen de bindweefselvliezen bevindt hoort vloeibaar te zijn, maar kan door te veel in dezelfde houding zitten, een ontsteking, een ongeluk, een operatie of overbelasting van de spieren plakkerig worden. Dan kunnen bindweefsellagen met elkaar verkleven, waardoor de elasticiteit en flexibiliteit van de fascia verminderen. Dit kan zich uiten als een beperking in de bewegingsvrijheid, stijfheid, ontsteking, pijn of verharding van de fascie.

De verklevingen veroorzaken op zichzelf geen pijn. Wél prikkelen ze de zenuwuiteinden, waardoor er signalen naar de hersenen gaan. Pas daar, in het brein, ontstaat de pijn. Althans, als de hersenen ‘beslissen’ om die signalen als pijn te ervaren, en in welke mate. Voor een succesvolle fasciabehandeling is het dus belangrijk om te weten hoe het staat met de gevoeligheid van het zenuwstelsel van de cliënt. Simpel gezegd: hoe iemand in z’n vel zit. Dat varieert van moment tot moment. Factoren als beweging, stress/ontspanning, ademhaling, slaap, immuunsysteem, voeding en je emotionele/mentale gesteldheid kunnen een rol spelen. Dit zijn de VIIsio pijlers, waar je hieronder meer over kunt lezen.

Fascia kent geen begin en geen einde, loopt van top tot teen en van huid tot in het bot. Zo kan het dus zijn dat de behandeling zich richt op een andere locatie dan waar de pijn zich uit. Door naar het totaal plaatje van het lichaam te kijken wordt de behandeling dus effectiever en wordt de bron van de klachten aangepakt.

Fascia Integratie Therapie (F.I.T)

Fascia Integratie Therapie (F.I.T.) is de term die gebruikt wordt voor een methode van fasciatherapie. Hierbij wordt er echter niet slechts gekeken naar het beperkte gebied van de klacht zelf, maar naar het functioneren van het bewegingsapparaat en bestaat altijd uit een combinatie van een specifiek onderzoek van het totale lichaam, gevolgd door behandeling van gewrichten, spieren en bindweefsellagen. Soms wordt daarbij gebruik gemaakt van specifieke instrumenten, om de fascie los te maken. Gevolgd  door oefeningen om de verkregen beweeglijkheid te behouden en een advies voor training.

Met welke klachten kun je bij VIIsio terecht:

 • Acute pijn door een kneuzing of een verrekking van spieren en/of gewrichten.
 • Chronische pijn, o.a. ook pijnklachten waarvan de medische oorzaak niet geconstateerd kon worden.
 • Acute en chronische sportletsels. 
 • Algemene (onbegrepen) klachten aan het bewegingsapparaat:
  Hoofdpijn, nekklachten, kaakklachten, rugklachten, schouderklachten, armklachten, carpaal tunnelsyndroom, elleboogklachten, tenniselleboog, golferselleboog, polsklachten, buikklachten bekkenklachten, beenklachten, heupklachten, liesklachten, knieklachten, enkelklachten, hielspoor.
 • Uitstraling of tinteling in armen of benen.
 • ACNES/buikwandpijn syndroom.
 • Syndroom van Tietze.
 • Fibromylagie.
 • Bewegingsbeperkingen na een trauma/operatie.
 • Littekenpijn.
 • Zwangerschapsgerelateerde klachten.

Een afspraak voor een fysiotherapie behandeling kun je zelf via de website inplannen: