Pijntherapie volgens de methodiek van Liebscher & Bracht (LNB) bestaat uit een combinatie van osteopressuur (drukpunten op het bot) gevolgd door fasciale (bindweefsel) rekoefeningen. 

In Duitsland is Liebscher & Bracht algemeen bekend. De pijntherapie is ontwikkeld door Roland Liebscher. Hij ontdekte, dat bij meer dan 90% van alle lichamelijke pijnen, deze niets meer of minder zijn dan een door het eigen lichaam afgegeven waarschuwingssignaal. Deze alarmpijn wordt verstuurd op het moment dat er gevaar dreigt voor schade aan een gewricht en of gerelateerde structuren. Vervolgens ontwikkelde hij samen met zijn vrouw dokter Petra Bracht de LNB Pijntherapie waarmee het mogelijk is deze alarmpijn blijvend uit te schakelen.

De behandeling
Deze therapie slaagt erin, ook als er al een beschadiging aanwezig is, pijn al na de eerste behandeling te verminderen van 100% naar 30% of minder.

Door statische druk (osteopressie) te geven op het bot, wordt er ontspanning gebracht in de aangedane spiergroep(en). Hierdoor vermindert de druk op de gewrichtsstructuren. Het gevaar voor een beschadiging is verdwenen en het versturen van alarmpijn door het eigen lichaam wordt dan zinloos. De alarmpijn wordt uitgeschakeld. 

Na de osteopressuur behandeling wordt er gestart met fasciale rekoefeningen. Deze dagelijke oefeningen zijn een wezenlijk onderdeel van de behandeling.  De fasciale rekoefeningen zorgen ervoor dat de foute spierprogrammering wordt “gereset” waardoor de alarmpijn weg is en weg blijft. De oefeningen zijn erg belangrijk, om het positieve effect na de osteopressuur behandeling te behouden. 

Welke klachten kun je met LNB behandelen:

  • Chronische pijn, o.a. ook pijnklachten waarvan de medische oorzaak niet geconstateerd kon worden: Chronische rugpijn, nekpijn, schouderpijn, bil-/beenpijn.
  • Artrose
  • Migraine
  • Algemene (onbegrepen) klachten aan het bewegingsapparaat:
    Hoofdpijn, nekklachten, kaakklachten, rugklachten, schouderklachten, armklachten, carpaal tunnelsyndroom, elleboogklachten, tenniselleboog, golferselleboog, polsklachten, buikklachten, bekkenklachten, beenklachten, heupklachten, liesklachten, knieklachten, enkelklachten, hielspoor.
  • Uitstraling of tinteling in armen of benen.
  • Zenuwprikkeling
  • Fibromyalgie
  • Bewegingsbeperkingen na een trauma/operatie.