Fysiotherapie

Rugklachten voorkomen?

Rugpijn is een veel voorkomend probleem. Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat de rug overbelast raakt en daardoor de rug overgevoelig raakt. Meerdere oorzaken kunnen gelijktijdig aanwezig zijn, waardoor de spreekwoordelijke ‘emmer’ uiteindelijk overloopt.

Er zijn 3 opties om klachten vòòr te blijven:

1. Juiste houding. Naast zitten zijn staan, lopen en tillen voorbeelden van een belasting van je rug. Wanneer je een van deze activiteiten verkeerd of te lang uitvoert, kan rugpijn ontstaan.

2. Luister naar je lijf. Je lichaam kent een bepaalde belastbaarheid. Dit is de hoeveelheid belasting die je lichaam aan kan zonder klachten te krijgen. Zorg dat de belasting van je lichaam niet groter wordt dan de belastbaarheid.

De vraag is alleen hoe doe je dit?

Als je je lichaam te veel fysiek of mentaal belast uit zich dat in verschillende symptomen: stijfheid, pijn, vermoeidheid. Je lijf fluistert met signalen. Als je niet luistert worden die signalen steeds luider en luider. “Luister naar de fluisteringen zodat je lichaam niet hoeft te gaan schreeuwen’. Luister wat jouw lichaam je te vertellen heeft en voorkom dat de symptomen niet veranderen in langdurige klachten.

3. Je belastbaarheid vergroten door je rug te versterken.