Nekklachten | fysiotherapie

Nekklachten voorkomen

Om nekklachten te voorkomen is op de eerste plaats je houding belangrijk. Daarnaast kent je lichaam een belastbaarheid. Dit is de hoeveelheid belasting dat je lichaam aan kan zonder klachten te krijgen.

Er zijn drie manieren om klachten voor te blijven:

1. Je houding: je zit/staat rechtop waarbij je je hoofd bovenop je romp plaatst.

2. Je belastbaarheid vergroten door je nek te versterken.

3. Zorg dat de belasting van je lichaam niet groter wordt dan de belastbaarheid.

De vraag is alleen hoe weet je wat de belastbaarheid van je lichaam is?
Als je je lichaam teveel belast uit zich dit in verschillende symptomen, zoals stijfheid, vermoeidheid en pijn. Aan jou de taak hier naar te luisteren en actie te ondernemen, zodat de symptomen niet veranderen in langdurige klachten.

Nu hoor ik je denken: “Ik heb toch wel eens last van mijn nek, maar ik heb eigenlijk niks geks gedaan?”.

Klopt! Het lichaam is in staat om zichzelf te herstellen volgens de 7 pijlers. Een balans in de 7 pijlers zorgt ervoor dat jou emmer niet over loopt. Het lichaam herstelt zich zelf waardoor de kans op het krijgen van lichamelijke klachten verminderd.